Norge rykker IKKE inn i Darfur nå!

Norge skal IKKE sende 275 soldater til Darfur i løpet av et halvt år. Meldinger om dette i andre medier er ikke riktige.

Jeg står og sjauer flyttelasset som skal hjem til Norge. Så ringer telefonen. Nyheter. En norsk TV stasjon har meldt at 275 norske soldater skal til Darfur innen et halvt år. Dette er ikke småtteri. En avis er også på saken. Også den forteller at Norge nok skal sende soldater til Darfur i høst og sier at det skal være en viktig "styrkegenereringskonferanse" i FN i New York på fredag.

Jeg setter fra meg kassene og begynner å ringe rundt i FN-systemet, UD og Forsvaret hjemme i Norge. Når jeg lover kildene anonymitet, er svarene deres entydige. Opplysningene hjemme er gale. Det er helt umulig at Norge skal sende 275 soldater i år. Hva som eventuelt vil skje en gang i fremtiden vet ingen, men mest sannsynlig vil ikke Norge bidra med styrker i Darfur i det hele tatt.

image11

Krisen i Darfur er dramatisk. Jeg har tidligere lagt ut noen artikler om dette på Hardefakta.no. President Bush, jødiske aktivister og New York Times spesielt har presset på for å få stanset det de kaller et "folkemord" (et sterkt uttrykk utenriksminister Støre ikke ville bruke sist jeg spurte han). Kampanjen for å stanse massedrapene og voldtektene har effekt. Mandag 25. juni inviterer den nye franske utenriksministeren til et toppmøte i Paris. Der vil Norge spiller en aldri så liten rolle i dialog med Kina, som har nære bånd til det blodige regimet i Sudan. Norsk UD har dyktige folk som har jobbet lenge med Darfur, men å forhandle med verdens verste diktator, Bashir, i Sudan, har vist seg å være et mareritt. Det er bortimot håpløst å få til en politisk løsning.

Derfor presser den siviliserte verden frem en militær løsning.

FN og den Afrikanske Unionen (AU) lager nå et militært samarbeid verden ikke har sett maken til. Det er her enkelte medier, uriktig slår fast at Norge SKAL sende 275 soldater det neste halve året.
Bakgrunnen er denne: Innrykket kommer i tre omganger:

1) Den første gruppen er omsider på plass og kalles "light suport". Der har Norge nå seks eller syv offiserer.

2) Senere i sommer, eller høst, blir "heavy suport" sendt inn. Denne har en ramme på 2.250 soldater. Her er plassene fordelt og Norge har IKKE fått bli med. Norge og Sverige tilbød 552 soldater knyttet til ingeniør-tropper, men FN takket nei. Grunnen er at FNs avtale med Karthoum setter absolutte grenser for hvor stor FN styrken kan være totalt. FN mente de ikke kunne fylle opp for mange av de begrensede plassene med ingeniør-tropper fra Norden. FN ba Norge og Sverige redusere antallet soldater fra 552 til 275, men Norge og Sverige nektet, av sikkerhetsmessige grunner.

3) Den tredje og siste omgangen blir "hybrid styrken" på knapt 20.000 mann. Den blir sendt inn tidligst i 2008, antagelig godt ut på våren eller sommeren. Det er altså mer enn et halvt år før denne styrken skal inn og dermed ser vi at Norge umulig kan bidra i år.

Men kan Norge få bli med når denne hybrid styrken en gang blir utplassert? Neppe. En av mine kilder i FN viser til rapporten som FNs Generalsekretær og formannen i den Afrikanske Unionen la frem for Sikkerhetsrådet 5. juni i år. Hvis du der ser på punktene 79 og 80 så ramser de opp hvilke type styrker som trengs til den såkalte "Hybridstyrken": Mange infanterisoldater, noen overvåkingsfly og helikopter, men INGEN ingeniør-tropper. Og det er ingeniør tropper Norge tilbyr. Det er ifølge dokumentet, og i følge mine kilder, så langt ikke bruk for de norske ingeniør troppene.

Så hva skjedde på den "styrkegenereingskonferansen" på fredag, som en avis skrev om? Det var ingen slik konferanse, den fantes ikke! Det nærmeste var et rutinemessig gruppemøte på lavt nivå der små detaljer ble diskutert, men det var ingen konferanse og de diskuterte ikke styrkegenerering. En slik konferanse kan komme 3. juli, men heller ikke da vil det bli tatt noen avgjørelse om hvem som skal delta. Dette er en komplisert operasjon som beveger seg svært sakte.

Så. Mens jeg fortsetter å lempe kasser, og IKKE lager en TV sak på noe som IKKE skal skje, kan du jo tenke litt over hvorfor noen vil at du skal tro at Norge nå sender FN soldater til Afrika? Fyll gjerne ut ditt forslag i feltet under, bruk fullt navn, et anstendig språk og baser deg på fakta og referanser.

Og til oss journalister. Når denne regjeringen sier noe er det en god regel å sjekke om det de sier er sant.

For i Norge er utenrikspolitikk først og fremst innenrikspolitikk.


image13

Kommentarer:

Postet av: Observatør
Bra sak!
Det er altfor lavt presisjonsnivå hos norske journalister når det gjelder kompliserte utenrikssaker. Darfur-konflikten er langt mer komplisert enn slik den framstilles i norske medier. Et skrekkeksempel er VG, som i forrige uke hadde en "fakta om Darfur" på sin andre og tredje side, for å støtte opp om sin leder (pro norske styrker til Darfur). Her presterte de å skrive at stridighetene var mellom "kristne" (les: det som ofte refereres til som "afrikanerne") mot "muslimer" (den nomadiske "arabiske" militsen).
Det store problemet med denne framstillingen er at både "afrikanerne" og "araberne" er muslimer. Så klarte VG nok en gang å linke noe til religion, slik de ynder å gjøre, fordi det selger aviser, og passer i et enkelt verdensbilde...
25.jun.2007 @ 02:28
Postet av: Per Berge
Jeg må innrømme att jeg vet svært lite av indre Afrikanske tilstander. Men en ting vet jeg og det er att FN har nok en gang bevist sin toltalt manglende evne eller vilje til å være noe verdens politi. Her har nok USA en mye større tillit og vilje men blir gang på gang knebla av Europeiske nikkedukker for den Arabiske liga og andre totalitære diktatorer de skal i "dialog" med. Sosialister især er en sinke for å handle for disse stakkarenes beste. Og helt korekt som du sier Gerard er Norsk utenrikspolitik mere eller mindre innenriks, og la oss legge til undertrykking av Arabisk gisseltagning av verden siden 73. Når Jens og Jonas drar rundt i FNs koridorer uten å handle i virkelighetens verden drepes og voldtas det tusenvis Afrikanske sivile barn, kvinner og menn for hver bidige dag. Hvor er humanismen til slikew folk? Er de så opptat av sitt ego att de ikke evner å se djevelskapen som sitter ved siden av seg under alle disse "dialogmøtene"? Har ikke Jens og Jonas enda innsett att FN styres av 2/3 islamske regimer og andre totalitære diktaturer? Hvor er humanismen deres? Når skal deres politiske Ego bli satt til side og byttet ut med ønsket om å redde folk i disse verste helvettes forgårder vi har sett i moderne tid?
Ellers er det korekt sitert fra innlegget over att dette handler om islamske drapsmenn og ikke Kristne. Men VGs pålagte selvforakt er også sterkere enn humanismen viser det seg. Hva skal vi med slike aviser? Se&Hør gjør jo en like god jobb som Akersgatas parlament.
Nei Gerard jeg har i lang tid revet meg i håret for denne grusommheten AP og de andre røde annser som mindre viktig enn noen trassige Afganske single menn i sin beste alder. Folk må snart få opp øya for virkeligheten.
Nok en gang Gerard, vel hjem og skriv gjerne en bok fra din tid "over there".
25.jun.2007 @ 17:14

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5469726
Mitt profilbilde

Gerhard Helskog

Fra: Ski

Født: 1963

Gerhard Helskog er TV 2s korrespondent i Washington D.C. Helskog har jobbet i TV 2 siden starten i 1992, og har blant annet ledet arbeidet med programmene Dokument2 og Rikets tilstand.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits