Indianerbarna i Sør Dakota

- Mamma er i fengsel, sier den lille jenta: - Pappa er i fengsel også.

Hun er fire år og bor på et lite barnehjem i Indianer reservatet Pine Ridge i Sør Dakota. Barnehjemmet er i boligen til et gammelt ektepar: Louis og Melvina.

Pine Ridge er en av USAs aller fattigste distrikter. Her er arbeidsløsheten over 80% og volden og rusmisbruket så omfattende at det praktisk talt rammer hver eneste familie.

image22
Childrens village, Pine Ridge

Da Europeere for 150 år siden invaderte dette området fikk de etterhvert hjelp av USAs føderale myndigheter som fordrev og svindlet Lakota indianerne fra landet. Etter hvert som USA vokste til, har landet gjort flere forsøk på å rette opp overgrepene. Men i Pine Ridge har lite virket. Og her kunne vår elendighets beskrivelse sluttet, som mange andre.

Men dette er komplisert: Alle reservater i USA har betydelig del av selvstyre som egne "nasjoner". Store penger blir overført fra USAs føderale myndigheter til reservatene. Men ingen kan bygge et samfunn på sosialstønad. Indianerne må finne en måte å stå på egne ben. Mange steder klarer de det, men ikke i Pine Ridge.

Det finnes kanskje håp i den helt fundamentale debatten som nå kommer. Kanskje er hele konseptet med selvstyrte reservater med felles eiet land feil? Noen mener det virker mot sin hensikt, at det blokkerer investeringer og økonomisk vekst. Kanskje er ordningen med egen jurisdiksjon på reservatene også en dårlig ide. Gjenger, organisert kriminalitet og vold mot kvinner er svært ofte ukontrollert viser en nedslående artikkel i Walt Street Journal nylig.

Louis og Melvina er to fantastiske gamle mennesker. De har tatt imot tusener av barn i hjemmet sitt for kortere eller lengre perioder. De bor midt i Pine Ridge, hvor de under svært enkle kår gir barna mat og kjærlighet, og kontakt med Lakota indianernes røtter.

Innslaget kommer en av dagene på TV2 nyhetene.

Musikken i innslaget er laget av Brave (Sacred Spirit, Vol. 2)

Kommentarer:

Postet av: Thomas
Er det mulig å donere til dette barnehjemmet?
15.jul.2007 @ 14:17
Postet av: Gerhard Helskog
Ja. Du når dem via siden deres.
http://otakuye.org/default.htm
(så flott av deg å hjelpe ungene)
Gerhard
18.jul.2007 @ 23:02 URL: http://helskog.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5475579
Mitt profilbilde

Gerhard Helskog

Fra: Ski

Født: 1963

Gerhard Helskog er TV 2s korrespondent i Washington D.C. Helskog har jobbet i TV 2 siden starten i 1992, og har blant annet ledet arbeidet med programmene Dokument2 og Rikets tilstand.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits