USAs kjærlighet til vitenskap

USA har en kjærlighetsaffære med vitenskap. Du ser det i lekene i barnehagene, i romfarten, fra de minste bygdemuseene til verdens største samlinger.

I går sto jeg sammen med ungene mine og så to haier rett i øynene. Her følger en lenkesamling til noen fine museer jeg har besøkt den siste tiden, og et par tanker om hvordan noen sentrale europeiske journalister har klart å skape et vrengebilde av det
resonnerende USA

.image23 
Du kan møte skilpadder og haier i California...

Vi er på ferie, og i går sto vi i det store akvariet i Monterey i California. Dette er ikke en gang USA største, men det er flott. Alt er lagt til rette for at barn skal forstå naturen bedre og helst ta og føle på det de ser. (Norge lever av havet, hvorfor har ikke vi noe som ligner?)

 ..og løfte dinosaurer i Montana.

Snakker om å ta på: Tidligere i sommer stanset vi i den lille byen Chinook i Montana. Som i så mange byer har de et godt bygdemuseum. Her med vekt på indianernes historie, nybyggerlivet -- og de mange funnene av dinosaur skjelett i området. Det koster ingen ting å komme inn og vertinnen låste opp et bakrom der barna fikk lov å løfte på og studere ekte dinosaur knokler.

 Det er en linje fra nybyggere på prærien til...

Ofte er museene skapt av lokale ildsjeler, med generøse gaver fra næringsliv og gode kapitalister. Som i Fort Benton. Der har de bygget opp mye av byens gamle fort og tatt vare på gammel by-bebyggelse på et tun. Men kanskje mest interessant av alt; laget et landbruksmuseum som viser det harde livet pionerene på prærien levde.

 ...verdensrommet.

Det er et er gap fra den nye plogen de fant opp i Montana, til oppfinnelsene som romfarts-museet i Washington DC viser. Romfart er bare er en liten del av verdens største museums kompleks. The Smithsonian i D.C. har alt fra sjelden kunst til levende dyr, alt kan du se gratis. Etter tre år har jeg til tross for jevnlige besøk ikke fått med meg alt.

Museer i USA er ikke tilbakeskuende nostalgi. Tvert om er dette produkt av amerikanernes DNA, den sterke troen på fremtiden. Amerikanerne ser på sin historie som inspirasjon for nye tanker, ny erkjennelse og fremskritt.

 Fra 400 år gamle feil i Virginia..

I Jamestown i Virginia kom en liten koloni engelskmenn for nøyaktig 400 år siden. De klarte seg svært dårlig. Uvitende om mye i det nye landet gjorde de store feil, slik museet nådeløst viser. Svært mange døde av sult. Men kolonien sådde tanker om brudd med det europeiske klassesamfunnet, et bedre demokrati og likhet for loven. Her strekkes linjer frem til vår tid.

Da en gruppe av mine europeiske journalist kolleger nylig laget en sak om museer i USA, valgte de et eneste. Museet for "creation", i Kentucky. Et museum opprettet av en kristen utgrupe som vil bevise at Gud, bokstavelig talt, skapte verden på syv dager. De hevder evolutionslæren er gal.

Journalistikk er å fortelle om det som er overraskende, og slik fungerer reportasjen. Det er en god historie. Men når den står alene gir den et vrengebilde. Hvis europeiske journalister fortsetter å sende ensidige reportasjer om pussige (og svært ofte marginale) fenomener i USA så blir det snart sensasjonelt å fortelle om et normalt menneske her borte.

 ...til stamceller barna får se i San Fransisco.

I San Fransico har de bygget en tidligere hangar om til et fantastisk museum for vitenskap. Her går barna fra det ene eksperimentet til det andre, leker, ler og lærer. De krabber inn i apparater, skrur og eksperimenterer. Her er stamcelleforskning og utviklings-lære helt naturlige ingredienser, som kan studeres gjennom f.eks. mikroskoper.

Norge er steinrik på grunn av naturressurser, men det var ikke noe slikt vi brukte noen millioner kroner på da hangarer sto ledig på Fornebu. Det ville kostet oss to minutter med oljeproduksjon. Og noen frivillige som ville jobbe gratis, som i USA.

Men det er en fjern tanke for oss.

Kommentarer:

Postet av: Per Berge
Nei gud forby historisk satsing her i Norge som ikke kan forsvares med distriktsutvikling.
Du nevner Fornebu og da minnes jeg umidelbart om flymuseet som skulle for enhver pris flyttes til Bodø. hvordan trodde disse folka att vi skulle dra opp dit for ett dagsbesøk i ett museum? Ellers er jeg vokst opp i ett dalføre der fortida flommer men sliter med midler til vedlikehold. Oslo har alltid hatt fine pålegg for bevaring men lite middler å bidra med. Næringslivet har nok slik sett bidratt med mere enn sosialismens porteføljer.
11.aug.2007 @ 21:40
Postet av: kjell
Og da man laget en serie om fiskere- stort sett av norsk ætt forøvrig- var det NRK som laget det?
Næhei, Discovery måtte til.
Flaut.
18.aug.2007 @ 16:00
Postet av: Knuf
God observasjon. Kunne ønske jeg hadde tilbragt mer tid på Smithsonian da jeg bodde i DC, men noe ble det jo.
16.sep.2007 @ 11:41

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5489210
Mitt profilbilde

Gerhard Helskog

Fra: Ski

Født: 1963

Gerhard Helskog er TV 2s korrespondent i Washington D.C. Helskog har jobbet i TV 2 siden starten i 1992, og har blant annet ledet arbeidet med programmene Dokument2 og Rikets tilstand.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits