Både Bush og innvandrerne tapte

Den store innvandringsreformen i USA ser ut til å være stein død. Jeg trodde en stund president Bush skulle klare å vinne gjennom med et kompromiss, men slik ble det ikke.

I Senatet i dag (28.6) var det ikke mulig å samle nok stemmer til å drive reformen videre. Dermed måtte Bush sukke dypt og se et fornuftig tiltak kollapse. USA har anslagsvis 12 millioner illegale innvandrere i landet. Det går selvfølgelig ikke an å spore opp, arrestere og kaste ut alle  Derfor ville Bush gi de illegale en mulighet til å gjøre opp for lovbruddet og bli statsborgere. Men dette "amnestiet" blir av kritikerne kalt en premiering av kriminalitet. Spesielt Republikanere, og noen Demokrater i utsatte valgdistrikt, sa nei.

Flertallet i USA mener Bush har rett i at noe må gjøres. Få er imponert over Kongressen som Demokratene nå kontrollerer med knapt flertall. Bare en av fire i USA synes Kongressen gjør en god jobb. Det betyr at Kongressen er omtrent like upopulær som Bush selv.

Politisk redaktør i NBC News, Tim Russert, var uvanlig stram i kritikken av både Kongressen og Det Hvite Hus i kveld (se på slutten av dette innslaget)

Amerikanernes sinne over politikerne, etter invasjonen av Irak og de mange politiske korrupsjon skandalene, fortsetter å bygge seg opp. Det er en interessant politisk situasjon her nå. Mye kan skje før presidentvalget neste år.

image19

Millioner av illegale innvandrere demonstrerer fredelig i USA. De har jobb, men mangler papirer. (Motsatt av situasjonen i Europa, med andre ord, hvor innvandrerne ikke har jobb, men har papirer og et veldig sinne.)

Ut og stjæle hester

For alle som likte Per Petterson's nydelige roman "Ut å stjæle hester", her kommer hyggelig nytt.

Et oppslag om boken utgjør hele coveret på "New York Times, Book Review" søndag 24. juni..


Anmelderen går svært grundig til verks og kaller romanen superb før han konkluderer med at den har en slik originalitet at den utvider leserens egen opplevelse av livet.

Du verden. Når skjedde det sist med en norsk forfatter?

Cover illustrasjon, New York Times

Norge rykker IKKE inn i Darfur nå!

Norge skal IKKE sende 275 soldater til Darfur i løpet av et halvt år. Meldinger om dette i andre medier er ikke riktige.

Jeg står og sjauer flyttelasset som skal hjem til Norge. Så ringer telefonen. Nyheter. En norsk TV stasjon har meldt at 275 norske soldater skal til Darfur innen et halvt år. Dette er ikke småtteri. En avis er også på saken. Også den forteller at Norge nok skal sende soldater til Darfur i høst og sier at det skal være en viktig "styrkegenereringskonferanse" i FN i New York på fredag.

Jeg setter fra meg kassene og begynner å ringe rundt i FN-systemet, UD og Forsvaret hjemme i Norge. Når jeg lover kildene anonymitet, er svarene deres entydige. Opplysningene hjemme er gale. Det er helt umulig at Norge skal sende 275 soldater i år. Hva som eventuelt vil skje en gang i fremtiden vet ingen, men mest sannsynlig vil ikke Norge bidra med styrker i Darfur i det hele tatt.

image11

Krisen i Darfur er dramatisk. Jeg har tidligere lagt ut noen artikler om dette på Hardefakta.no. President Bush, jødiske aktivister og New York Times spesielt har presset på for å få stanset det de kaller et "folkemord" (et sterkt uttrykk utenriksminister Støre ikke ville bruke sist jeg spurte han). Kampanjen for å stanse massedrapene og voldtektene har effekt. Mandag 25. juni inviterer den nye franske utenriksministeren til et toppmøte i Paris. Der vil Norge spiller en aldri så liten rolle i dialog med Kina, som har nære bånd til det blodige regimet i Sudan. Norsk UD har dyktige folk som har jobbet lenge med Darfur, men å forhandle med verdens verste diktator, Bashir, i Sudan, har vist seg å være et mareritt. Det er bortimot håpløst å få til en politisk løsning.

Derfor presser den siviliserte verden frem en militær løsning.

FN og den Afrikanske Unionen (AU) lager nå et militært samarbeid verden ikke har sett maken til. Det er her enkelte medier, uriktig slår fast at Norge SKAL sende 275 soldater det neste halve året.
Bakgrunnen er denne: Innrykket kommer i tre omganger:

1) Den første gruppen er omsider på plass og kalles "light suport". Der har Norge nå seks eller syv offiserer.

2) Senere i sommer, eller høst, blir "heavy suport" sendt inn. Denne har en ramme på 2.250 soldater. Her er plassene fordelt og Norge har IKKE fått bli med. Norge og Sverige tilbød 552 soldater knyttet til ingeniør-tropper, men FN takket nei. Grunnen er at FNs avtale med Karthoum setter absolutte grenser for hvor stor FN styrken kan være totalt. FN mente de ikke kunne fylle opp for mange av de begrensede plassene med ingeniør-tropper fra Norden. FN ba Norge og Sverige redusere antallet soldater fra 552 til 275, men Norge og Sverige nektet, av sikkerhetsmessige grunner.

3) Den tredje og siste omgangen blir "hybrid styrken" på knapt 20.000 mann. Den blir sendt inn tidligst i 2008, antagelig godt ut på våren eller sommeren. Det er altså mer enn et halvt år før denne styrken skal inn og dermed ser vi at Norge umulig kan bidra i år.

Men kan Norge få bli med når denne hybrid styrken en gang blir utplassert? Neppe. En av mine kilder i FN viser til rapporten som FNs Generalsekretær og formannen i den Afrikanske Unionen la frem for Sikkerhetsrådet 5. juni i år. Hvis du der ser på punktene 79 og 80 så ramser de opp hvilke type styrker som trengs til den såkalte "Hybridstyrken": Mange infanterisoldater, noen overvåkingsfly og helikopter, men INGEN ingeniør-tropper. Og det er ingeniør tropper Norge tilbyr. Det er ifølge dokumentet, og i følge mine kilder, så langt ikke bruk for de norske ingeniør troppene.

Så hva skjedde på den "styrkegenereingskonferansen" på fredag, som en avis skrev om? Det var ingen slik konferanse, den fantes ikke! Det nærmeste var et rutinemessig gruppemøte på lavt nivå der små detaljer ble diskutert, men det var ingen konferanse og de diskuterte ikke styrkegenerering. En slik konferanse kan komme 3. juli, men heller ikke da vil det bli tatt noen avgjørelse om hvem som skal delta. Dette er en komplisert operasjon som beveger seg svært sakte.

Så. Mens jeg fortsetter å lempe kasser, og IKKE lager en TV sak på noe som IKKE skal skje, kan du jo tenke litt over hvorfor noen vil at du skal tro at Norge nå sender FN soldater til Afrika? Fyll gjerne ut ditt forslag i feltet under, bruk fullt navn, et anstendig språk og baser deg på fakta og referanser.

Og til oss journalister. Når denne regjeringen sier noe er det en god regel å sjekke om det de sier er sant.

For i Norge er utenrikspolitikk først og fremst innenrikspolitikk.


image13

Crazy Horse, Sør Dakota

Langsomt blir verdens største monument hugget ut av Black Hills i Sør Dakota.
Det viser Crazy Horse, en av de største lederne i de nordamerikanske indianernes historie.

image8

Dette prosjektet rommer noen tankevekkende historier, og ikke alt er slik vi vanligvis tenker oss.

image9
Skulptør Korczak Ziolkowski og Lakota Chief Henry Standing Bear, 1948, da arbeidet startet.
© Crazy Horse Memorial Foundation

I noen dager har jeg reist rundt i Sør dakota, i deler av det som en gang var Oglala Lakota indianernes rike.

Mer om dette senere.

Napalm i innvandringsdebatten

Den store innvandringsreformen i USA har kjørt seg fast i Senatet..

Mange på høyresiden er rasende fordi Bush vil hjelpe 12 millioner illegale innvandrere med å få statsborgerskap (amnesti som premierer lovbrytere, sier kritikerne). Venstresiden og kirkegrupper er kritiske til reformen fordi den har et gjestearbeiderprogram som de mener ikke tar nok hensyn til familiene. 
 

President Bush sier han er sikker på å få gjennom den nye loven - likevel. Bush får kraftig støtte av president kandidat Senator John Mc Cain. Men motstanden og sinnet hos mange i USA er stort.

 

De fleste fattige i verden drømmer om å komme til USA (og ikke til Norge :-) om vi skal dømme etter presset mot landegrensen. USA har et liberalt syn på innvandring. Men mange føler nå at lovløsheten tar over.

 

Jeg sto en natt på grensen mellom Arizona og Mexico og snakket med Glenn Spencer. Han drev en privat overvåkingsgruppe som vil stanse det de kaller "den store invasjonen". En av Spencers venner samlet på klapperslanger og våpen, som han viste oss. Han beskrev hvordan napalm skutt med hagle kunne sette fyr på mennesker.

 

Spencer og kammeratene hans, er ekstreme unntak, men de oppsto ikke i noe vakum. Raseriet er betydelig

.image7  Spencer

 

Jeg tror fortsatt som jeg skrev, at Bush kan få drevet gjennom en stor reform, men jeg er ikke sikker.

 

Reportere med flyforbud?

Forfatteren Jostein Gaarder vil rasjonere utenlandsreiser med fly og sier til VG at to flyreiser i året får holde. Kanskje Gaarder kunne opprette og lede et nytt direktorat med 300 byråkrater som kunne behandle våre søknader om å få fly ut av Norge?

 

Nå har imidlertid Forskning.no funnet ut at nordmenn ikke flyr ut av landet 20 ganger i året, slik Gaarder var opprørt over, men 0,8 ganger i året!

 

Det var en lettelse. Da får kanskje Fredrik fly mer enn to ganger i året til Midtøsten og Øystein får fortsette å pendle til Russland? En dag flyet er forsinket kan vi jo alle bruke tiden til å fundere over et av litteraturdebattens forsømte spørsmål: Må man være smart for å skrive så gode bøker som Gaarder faktisk skriver?   

 En tenksom Jostein Gaarder

En sivilisasjon

Civilization is a stream with banks. The stream is sometimes filled with blood from people killing, stealing, shouting, and doing the things historians (and journalists*) usually record - while, on the banks, unnoticed, people build homes, make love, raise children, sing songs, write poetry, whittle statues. The story of civilization is the story of what happens on the banks. Will Durant

Jeg går og rydder. Om noen uker er mine drøyt tre år som korrespondent i USA over. Jeg har alltid forsøkt å fortelle om vanlige anstendige mennesker, om håp og gode gjerninger. Men det ble aldri nok. Abu Graib, Guantanamo, Katrina, Irak, skoleskyting, dødsstraff. Vi måtte bruke tid på disse sakene, selvfølgelig, men de gir ikke noe fullstendig bilde av en stor sivilisasjon.

Vi journalister dekker ikke motorveier, vi dekker bilulykker. Sånn er det. Men i den grad jeg noen gang sa noe viktig var det kanskje innimellom. 

image5
Margaret Flemming (Chicago) med seks av sine åtte adoptivbarn. Flere av dem var HIV positive da hun tok dem til seg. I dag er to av dem fortsatt HIV positive.

(*min tilføyelse)

Bush - tale om frihet

USAs president Georg W. Bush holdt i dag tirsdag 5. juni, en tale på en stor frihetskonferanse i Praha. Du finner talen her

Vil du sette deg bedre inn i det som nå skjer, bør du lese talen. Den oppsummerer idealene som driver amerikansk utenrikspolitikk under George W. Bush.

USA drives også av egeninteresser som ikke alltid er like idealistiske (det gjelder strengt tatt alle land, også Norge). Men det er all grunn til å tro Bush når han sier at han vil spre demokrati. Dette prosjektet truer nå med å kjøle ned forholdet mellom USA og Russland og kan i ytterste fall føre oss inn i en ny kald krig. 


image9
President George W. Bush og Laura Bush møtte Tsjekkias President Vaclav Klaus og hans kone Livia Klausova i Praha, rett før Bush holdt sin tale. 

Surrebukker eller terrorister?

Terrorplottet mot JFK flyplassen virker skremmende, det kunne satt store deler av New York City i flammer. Men bli ikke forbauset om terroristene vi nå hører om viser seg å være et par surrete tapere.

Muslimer i USA er glade i landet sitt, viser en ny undersøkelse. De er mye mer integrert og fornøyd enn muslimer i Europa. I USA er det lettere å få jobb, muslimene ser ser muligheter.

Så mens vi snakker om terrorangrepet som IKKE skjedde på JFK, bør vi tenke på det som faktisk skjedde i London. Transportsystemet ble i 2005 sprengt av muslimske ungdommer som var født og oppvokst i Storbritannia. Det samme med bombingen av Madrid i 2004, utført av muslimer oppvokst i Europa. De som slo til mot USA 11. september 2001 fløy inn til USA, fra andre land. Noen hadde bakgrunn fra Hamburg Tyskland, men ikke fra USA

Det meste politiet her i USA finner av såkalt "hjem avlet" muslimsk terrorisme er hjelpeløse sosiale utskudd som dem vi så i Miami. Mest kjente for å be Al Qaida om hjelp til nye støvler.

Terroristene i USA er ikke muslimer. Historisk er det ekstremister på høyresiden, som er de farlige jmf Oklahoma bomben. .

Den interessant debatten er, etter min mening, følgende: Hvorfor får USA til integreringen så mye bedre enn Europa?. Amerikanske muslimer er opptatt av å bygge sin egen fremtid -- og landet!

Bush og Bono - samstemt om AIDS

I vår serie: "utskjelt mann, gjør hyggelige ting", har vi i dag kommet til den kampen President Bush fører mot Aids i Afrika.

image1

Noe av det første Bush gjorde da han tok over etter Clinton, var å øke USAs store engasjement i kampen mot AIDS ute i verden. Og denne uken (bildet over) annonserte  Bush at han igjen vil øke innsatsen for blant annet å gi 2,5 millioner AIDS-syke behandling. Vokalisten i U2, Bono (bildet under) , lovpriser Bush. De to har med årene opparbeidet gjensidig respekt.

image2

Bush møter en del kritikk. Blant annet mener flere at USA ikke gjør nok og at USA legger for stor vekt på undervisningsprogrammer i sexualmoral og avholdenhet og ikke deler ut nok kondomer.

USA har delt ut 1,3 milliarder kondomer. Det er flere kondomer enn alle andre industrielle land har delt ut tilsammen, ifølge USAs globale AIDS koordinator Mark Dybul og FNs AIDS koordinator, belgieren, Peter Piot.

Men, det er utvilsomt riktig at Bush administrasjonen mener at kondomer ikke er svaret alene. Bush er under sterkt press fra kristne velgergrupper som mener det både er nødvendig å diskutere det kvinnesynet mange afrikanske menn har, og problematisere det sexualmønsteret som bidrar til å utsletter hele landsbyer i Afrika ad gangen.

Mitt profilbilde

Gerhard Helskog

Fra: Ski

Født: 1963

Gerhard Helskog er TV 2s korrespondent i Washington D.C. Helskog har jobbet i TV 2 siden starten i 1992, og har blant annet ledet arbeidet med programmene Dokument2 og Rikets tilstand.

Mer...

juni 2007
ma ti on to fr
        1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23
24
25
26 27 28
29
30  
             


hits